Khasiat Buah Kurma
Di dalam Quran terdapat satu kisah yg berhubung kait dengan
pemakanan buah tamar semasa mengandung
iaitu didalam surah Marryam ayat 23 hingga 26. Ia berkaitan dengan kisah
marryam yg menderita sakit semasa hendak melahirkan Nabi Isa. Allah
menjelaskan, ‘’Maka rasa sakit hendak melahirkan anak memaksa dia bersandar
pada pangkal pohon kurma.
Dia berkata, ‘’ Aduhai alangkah baiknya jika aku mati
sebelum ini dan aku menjadi sesuatu yg tidak bererti lagi di lupakan. Maka
‘’Jibril menyeru dari tempat yg rendah dengan berkata, ‘’Janganlah kamu
bersedih hati, sesungguhnya Tuhanmu menjadikan anak sungai di bawah mu. Dan
goncanglah pangkal pohon kurma yg masak
kepada mu. Maka makan, minum dan bersenang hatilah.’’
Kurma diangkat tinggi oleh Rasulullah saw kerana mempunyai
nilai kandungan makanan yg tinggi. Kandungan protein di dalam kurma lebih
kurang 1.8 hingga 2.0 peratus, serat 2.0 hingga 4.0 peratus manakala kandungan
gulanya 50 hingga 57 peratus glukosa. Ini menunjukkan kandungan gulanya di dalam
telah di tukar secara semula jadi. Bermakna
apabila kita memakan kurma, tenaga yg diserap tubuh adalah serta merta.
Sebaliknya gula di dalam kebanyakkan buah buahan dikenali sebagai fraktosa dan
gula tebu atau gula pasir yg biasa mengandungi sukrosa tidak boleh menyerap
terus dalam tubuh. Ia terpaksa dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar
menjadi glukosa lalu diserap tubuh sebagai tenaga.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan