Soya ada produk dalam bentuk susu, tempe, minyak, tepung,
tauhu, air soya, dan lain-lain.
Tepung protein soya boleh ada dalam beberapa bentuk iaitu
soya protein isolate.
ESP merupakan sejenis produk dalam katogeri soy protein
isolate.
Apa beza ke tiga-tiga katogeri ini?
>soy protein concentrate adalah protein soya yang
diasingkan dari bahan larut air dan lemak dari serbuk kacang soya, kandungan
protein dalam soy protein concentrate dalam 65% dan ia masih ada rasa soya
kerana karbohidrat di dalamnya masih ada.
>soy protein isolate pula adalah soy protein concentrate
yang diasingkan karbohidrat daripadanya, menjadikan ia adalah protein soya
paling “pure’’ (tulen) dengan kandungan protein lebih kurang 90%.
>textured soy protein (protein soya bertekstur) pula bila
tepung protein soya yang melalui proses extrusion (penyemperitan) yang mana
menjadikan teksturnya menjadi padat dan kasar.
Perbezaan proses yang dijalankan keatas soya-soya ini
memberi seribu perbezaan terhadap kesan-kesan langsung dan kesan sampingannya.
Oleh kerana ESP adalah soy protein isolate, jom kita zoom
terus pada prosesnya. Soy protein isolate dihasilkan dengan proses yang
berbeza-beza yang turut memberi kesan kepada khasiat dan kandungan
phytonutrient (fitonutrien) dalam soya tersebut.
Antara proses-proses yang mengurangkan khasiat malah memberi kesan buruk terhadap soy
protein isolate ialah diproses dengan suhu tinggi, pengasingan dibuat dengan
menggunakan alcohol, penggunaan bahan kimia.
Jadi ESP macam mana?
ESP dihasilkan dengan kacang soya bukan – GMO, dihasilkan
dibawah satu program yang digelar Identity Preservation Progrem (IPP), dimana
kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah
saat pemprosesannya. Shaklee mempunyai sistem pemantauan terhadap pembekal
kacang soya non – GMO ini bagi menjamin kualitinya.
Kacang soya ini tadi tidak dibersihkan dengan alcohol kerana
ia akan memusnahkan kandungan isoflavones sehingga 88%. Isoflavones diperlukan
untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru. Isoflavones juga bermanfaat dalam
penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang. Sebaliknya kacang soya ESP
dibersihkan dengan air, ia juga diproses pada suhu yang rendah.
Ketelitian Shaklee dalam menjamin mutu Protein soya ini
menjadikan ESP sebagai pilihan soya terbaik sehingga kini.
Shaklee menjalankan kajiannya sendiri, bukan mengambil
kajian orang lain. Kerana itu sering kali produk Shaklee tidak terus keluar di
pasaran pada saat terdapat sesuatu penemuan sains berkaitan nutrisi, sebaliknya
Shaklee akan mengambil masa beberapa tahun lamanya untuk menjalankan kajian
bagi memastikan produk yang dihasilkan benar-benar terbaik kepada pengguna.
Lambat tapi berbaloi
Berminat untuk pertanyaan @ tempahan produk boleh hubungi
saya
Puan Siti Rohani Mamat
Wassapp/telegram 019 5959640
Saya rakan Shaklee anda
Pengedar Shaklee Negeri Perak
Cod area: Batu Gajah, Ipoh, Station 18, Pengkalan Pegoh
Fb page: Jom Sihat Bersama Saya
Fb: Rohani Husna Nazir