MANFAAT UTK PENCINTA SAYUR
Umum mengetahui bahawa sayur-sayuran adalah makanan sihat yg
cukup mudah disediakan. Kerana itulah dari kecil, para ibubapa sudah melatih
anak-anak mereka supaya mengambilnya dalam menu harian. Kandungan nutrisi dan
mineralnya amat penting bagi mewujudkan tahap kesihatan yg optimum pada tubuh.
Sungguhpun begitu, masih ramai yg memandang mudah perkara
ini. Selain memberi alas an rasa pahit, sayur juga dikatakan makanan yg tidak
mengenyangkan. Sudahnya, tiada diet sayuran hijau didalam menu sehari-hari.
Boleh jadi manfaatnya masih belum diketahui. Oleh itu, berikut adalah beberapa
perkara kelebihan yg terdapat di dalam makanan hijau ini.
Kurangkan masalah jantung
Slah satu keistimewaan yg diperoleh sekiranya menjadi
pencinta sayur adalah meningkatkan kesihatan jantung. Ini kerana kandungan
vitamin C, kalium, lutein, zeaxanthin dan beta karotin didalamnya sangat
berkesan dalam mendapatkan kesihatan yg optimum sekaligus mengurangkan masalah
kardiovaskular.
Bermanfaat utk pesakit diabetes
Adakah kita semua tahu bahawa sayur-sayuran hijau ini
mengandungi indeks glikemik yg rendah tetapi magnesiumnya pula tinggi. Ia
sangat sesuai di ambil atau lebih tepat lagi di jadikan diet harian yg paling
ideal bagi pesakit diabetes
Meningkatkan kesihatan tulang
Apabila disebut mengenai tulang yg kuat, pasti ramai yg
mengaitkannya dengan susu. Sebenarnya, bukan hanya susu yg mampu meningkatkan
kesihatan tulang sebaliknya sayur hijau juga boleh memberi kesan yg sama.
Kandungan vitamin K di dalamnya dikatakan membantu utk menghasilkan osteocalcin
iaitu protein yg berfungsi utk
menguatkan tulang.
Menyihatkan mata
Beta karotin boleh diperoleh dengan banyak dalam sayuran
hijau yg mana ia kemudiannya akan ditukarkan menjadi vitamin A sekaligus
memberi kesan yg baik kepada mata. Selain itu, lutein dan zeaxanthin juga mampu
menghindarkan seseorang itu daripada masalah katarak.
Cegah kanser
Alah satu penyakit yg cukup digeruni ialah kanser yg mana ia
boleh menyerang dalam tempoh yg senyap dan perlahan. Bagi mencegahnya,
digalakkan seseorang itu menjadikan sayuran hijau sebagai salah satu menu
penting yg wajib ada. Kandungan karatenoid dan flavonoid dikatakan boleh
membantu utk mencegah pelbagai jenis kanser seperti kanser perut, usus,
payudara dan kulit. Bahkan brokoli juga mengandungi sejumlah besar sulforaphane
di mana ia merupakan zat utk mencegah penyakit tersebut.
MNCEGAH LEBIH BAIK DARI MERAWAT
UTK MENCEGAH MASALAH PENYAKIT YG DISEBUTKAN TADI BOLEH
DIRAWAT DENGAN SUPPLEMENT SHAKLEE.
#sayapengedarshaklee
#sayamakanshaklee
Hubungi saya utk maklumat lanjut
Puan Siti Rohani Mamat
Msj/wassapp/telegram
019 5959640
Tiada ulasan:
Catat Ulasan