Proses pengeringan makanan merupakan kaedah tertua dalam
mengawet makanan. Ia menyebabkan buah-buahan menjadi lebih kering, mudah
dikunyah dan memberikan rasa lebih sedap. Walaupun banyak vitamin C yang hilang
dalam proses pengeringan itu tapi khasiat lain tetap tersimpan baik dalam
buah-buahan kering itu.
PRUN
Ia amat kaya dengan serat, potassium dan antioksida. Lima
biji buah prun adalah bersamaan dengan 100 kalori.
KISMIS
Buah anggur yang telah di keringkan ini merupakan sumber zat
besi yang paling baik untuk tubuh. Kandungan seratnya sama ada yang larut
ataupun yang tidak larut dapat membantu system penghadaman dan juga
mengurangkan kolestrol dalam badan.
CERI KERING
Ia adalah cara paling ‘’enak’’ untuk mendapat bekalan potassium
dan vitamin A dalam diet anda.
KURMA
Seperti buah-buahan kering yang lain, kurma mengandungi
banyak karbohidrat. Tiga biji kurma memberikan anda potassium yang tinggi dan
hanya mengandungi 96 kalori.
APRIKOT KERING
Buah ini mengandungi zat besi, potassium, beta karitena dan
serat yang paling tinggi.
BUAH TIN KERING
Ia membantu mengurangkan ‘’kolestrol jahat’’. Selain
membekalkan serat yang banyak, buah tin juga mengandungi kalsium, besi, vitamin
B6, vitamin E dan juga potassium.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan