Isnin, 22 Disember 2014

12 Cara Kurangkan Kalori




Tubuh yang langsing sentiasa menjadi idaman wanita. Namun bukan mudah untuk mendapatkannya apatah lagi tanpa usaha yang berterusan. Tanpa kita sedari, terdapat beberapa perkara kecil seperti kalori yang menjadi punca kepada kenaikkan berat badan.




1. Kurangkan Sos Salad

Secawan sos salad adalah bersamaan dengan 25 hingga 30 gram lemak. Jika anda makan tiga hidangan sayur-sayuran segar dengan sos salad seperti biasa, ia diibaratkan seperti anda telah makan sepotong mentega selama setahun. 52 potong mentega adalah bersamaan dengan 5.5 kilogram peningkatan berat badan.

2. Katakan Tidak Pada Keju Dan Mayonis

Satu sudu besar mayonis dan sekeping keju, jika diambil selama lima hari seminggu, boleh meningkatkan berat badan sebanyak 6.8 kilogram selama setahun. Jika anda masih menggemarinya, gantikannya dengan jenis yang rendah lemak.



3. Kurangkan Jus Bergula

Meminum 473 ml minuman manis, ia bersamaan dengan 52 cawan lebihan gula yang diambil untuk seminggu. Sebaik-baiknya amalkan meminum jus buah-buahan yang segar tanpa gula tambahan.

4. Berhati-hati Dengan Gula Tersembunyi

Makanan seperti sarapan bijirin, yogurt berperisa buah-buahan, smoothies malah sos spaghetti didalam botol sebenarnya menyembunyikan lebih 20 sudu gula di dalamnya. Sebaiknya ambil sarapan bijirin jenis biasa, oat atau muesli. Begitu juga dengan yogurt, ambil perisa asli sahaja. Bagi smoothies dan sos spaghetti pula, adalah lebih baik anda membuatnya sendiri dirumah.


5. Kurangkan Makanan Segera

Sandwich juga mengandungi lebih lima kali ganda lemak trans berbanding tahap yang dibenarkan. Oleh itu kurangkan makanan segera kerana ia dapat menyelamatkan anda daripada menelan beribu-ribu kalori, lemak trans dan garam yang tidak diperlukan oleh tubuh.

6. Gabungkan Makanan Segar Dan Sejuk Beku

Makanan sejuk beku mungkin memudahkan tapi ia kaya dengan garam sodium dan lemak trans. Lebih baik sekiranya anda mengambil kombinasi di antara makanan segar seperti sayur-sayuran dan buah-buahan dan juga makanan sejuk beku.



7. Ambil Kekacang

Mereka yang sedang berdiet sering mengelak makanan kekacang dalam hidangan. Sebenarnya kekacang adalah pilihan yang bijak kerana ia rendah kalori selain kaya dengan khasiat dan menyihatkan tubuh badan. Cuma pastikan jumlah yang diambil adalah terkawal dan tidak berlebihan.

8. Tingkatkan Pengambilan Serat

Makanan seperti roti bijirin penuh, oat, kekacang dan bijirin rendah gula adalah pilihan tepat untuk mendapatkan pengambilan serat yang mencukupi untuk tubuh badan.



9. Campurkan Rempah Dalam Masakan

Masakan yang mengandungi rempah ratus bukan saja menjadikannya lebih sedap tapi juga turut membantu menurunkan berat badan. Cili dapat meningkatkan metabolisma dalam tubuh badan, manakala kulit kayu manis pula dapat mengawal gula dalam darah dan serbuk kari dapat menentang kanser dalam tubuh badan secara semulajadi.

10. Makan Coklat Gelap

Terdapat kajian menunjukkan pengambilan coklat gelap boleh mengurangkan kalori dalam tubuh badan dan mengawal keinginan makan makanan ringan atau mengunyah.




11. Minum Teh Hijau

Meminum teh hijau tiga cawan sehari boleh membantu meningkatkan metabolisma dan membakar lemak dalam tubuh. Petua kuruskan badan dengan cepat dan ini telah lama diamalkan di Negara Jepun.

12. Makan Protein Rendah Lemak

Mengambil makanan berprotein rendah lemak berupaya mengawal rasa lapar dengan lebih baik berbanding karbohidrat atau lemak. Ia juga dapat mengawal paras gula dalam darah, meningkatkan metabolisma dan juga membantu menurunkan berat badan. Sumber utama protein rendah lemak, termasuklah ayam, telur, keju, kotej, tuna dan yogurt.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan