Selasa, 10 Jun 2014


Tips Mencegah Keputihan
Bagi kaum hawa, masalah keputihan dapat mengurangi kecantikkan, kerana keputihan menimbulkan bau yg kurang enak.
Keputihan dengan stadium lanjut juga merupakan factor terbesar penyebab terjadinya kanser Rahim. Jika mengalami keputihan adalah normal, kerana keputihan itu menjaga vagina agar vagina tetap lembap sebagai bagian dari mekanisma pembersihan diri. Cairan keputihan yg normal sifatnya lembap dan bertugas membersihkan sel-sel mati dan bakteria dari vagina. Cairan ini terutama berasal dari kalenjar serviks (leher Rahim), bersifat asam yg membantu utk menjaga infeksi di teluk. Hasil kehasaman dari asam laktat, di bentuk oleh bakteria baik yg bekerja utk memecahkan gula.
Keputihan yg normal adalah yg tak berbau. Jumlah cairan yg normal bervariati dari wanita ke wanita. Banyak wanita yg mengalami seminggu setelah menstruasi hampir tidak terjadi keputihan dan ada wanita yg memiliki keputihan yg banyak dan tebal.
Keputihan juga akan terasa lembap dan melekit, keputihan juga akan meningkat jika seorang wanita sedang dalam kehamilan dan terjadi ketika hubungan seksual, cairan ini menjadi sangat berlimpah kerana bau kelenjar dekat vagina. Mengeluarkan lender licin, tambahan yg berfungsi sebagai pelumas utk bersetubuh.
Jika tidak tanda berupa keputihan atau gejala gatal, membersihkan daerah intim wanita hanya perlu menggunakan air bersih. Beberapa produk pembersih yg dijual di pasaran hanya perlu digunakan jika terjadi produksi cairan yg berlebihan atau mulai terasa gatal dibahagian organ intim wanita. Perlu juga diperhatikan, penggunaan cairan pembersih yg berbau wangi mungkin akan memburukkan gejala keputihan atau gatal.
Cara mencegah keputihan saat hamil
Keputihan hanya terjadi pada organ intim wanita, yakni berupa  keluarnya cairan pekat dan kental berwarna putih susu dari vagina di luar masa haid.
Cara mudah utk mencegah keputihan wanita saat kehamilan
1.cara termudah utk pencegahan yakni dengan menjaga agar kondisi disekitar organ intim sentiasa kering, salah satunya  boleh dilakukan dengan sentiasa menyediakan tisu semasa pergi ke tandas.
2.jangan menggunakan celana yg terlalu ketat semasa tidur malam, agar organ vagina sedikit lebih rileks dan tidak tertekan
3.menjaga berat badan agar tidak terlalu kegemukkan dan jangan biarkan tubuh juga terlalu kurus
Pada wanita yg mengalami keputihan, kebanyakkan dari mereka mengalami keputihan yg tidak normal dengan ciri keputihan pada cairran yg keluar berwarna putih kekuningan, rasa panas di sekitar organ intim, hingga mengalami bengkak, jika kondisi keputihan yg tidak normal ini terus terjadi akan mengalami sesuatu komplikasi atau efek samping dari keputihan yg tidak normal.
Keputihan sebenarnya bukanlah penyakit, keputihan terjadi jika dari dalam vagina keluar cairan berupa lender dalam jumlah yg terlalu banyak. Dalam keadaan yg normal, selaput lender vagina tetap basah, tetapi tidak sampai mengeluarkan cairan yg berlebihan. Setiap wanita pernah mengalami keputihan yg disebabkan oleh factor fisiologis yakni saat terjadi ovulasi, sebelum atau sesudah haid, saat hamil atau kerana masalah kegemukkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan