Bau daun saderi cukup harum apabila dicampurkan bersama
dengan sup panas. Tidak kurang juga dengan rasanya yang enak. Dikatakan daun
ini tumbuh liar di kawasan paya beriklim sederhana di benua Eropah dan Asia. Sementara
di kawasan tropika, ia di tanam di kawasan tanah tinggi bertanah pamah.
Di Malaysia, daun ini lebih di kenali sebagai daun sup.
Mempunyai tangkai yang tirus dan panjang, warna daun ini lazimnya mengikut
jenis baka dan usia.
Khasiat Makanan
Daun saderi biasanya digunakan untuk memasak sup atau salad.
Daun saderi mentah sering dijadikan sebagai penambah perisa sama ada untuk di
tabur di atas nasi goreng atau dicampurkan ke dalam telur dadar. Walau
bagaimana, ada juga yang rajin untuk mengeringkan daun tersebut sebelum
dimasukkan ke dalam masakan. Sementara itu, tangkai saderi pula mempunyai
peminatnya yang tersendiri. Biasanya, bahagian tangkai ini akan dikisar
kemudiannya diminum jus tersebut.
Khasiat Perubatan
Dipercayai, seluruh bahagian daun saderi boleh direbus lalu
diminum airnya bagi merawat masalah demam denggi, tekanan darah tinggi,
kekejangan otot dan reumatisme (sakit sendi). Selain itu, seikat saderi yang
direbus kemudian diminum airnya dapat mengatasi masalah angi dalam perut dan
sakit perut.
Saderi juga boleh dipotong kecil-kecil sebelum dituang ke
dalam air mendidih, ditambah sedikit gula untuk mendapatkan rasa yang manis.
Selepas itu bolehlah diminum satu sudu besar dengan kekerapan tiga kali sehari
bagi merangsang pembuangan air kecil seterusnya melancarkan perjalanan darah
haid. Cara seterusnya adalah dengan merebus daun saderi yang dicampurkan dengan
sedikit susu kemudian diminum sewaktu perut masih kosong. Tujuannya adalah
untuk merawat batuk, asma sekali gus menghilangkan kahak dalam paru-paru.
Sementara saderi yang dimakan mentah pula dipercayai berupaya merangsang
aktiviti sistem saraf.
Teh Biji Saderi (diminum) Atau Pil Biji Saderi (ditelan)
Kedua-dua jenis saderi ini dikatakan mampu menjadi penawar
bagi penyakit reumatisme, artritis, membantu ginjal mengeluarkan bahan sisa
dari tubuh dan mengatasi pelbagai masalah kulit. Di samping itu, ia juga
membantu menyelesaikan derita yang ditanggung oleh pesakit-pesakit gout dengan
cara mengeluarkan lebihan asid urik pada sendi melalui ginjal (buah pinggang).
Biji saderi turut digunakan sebagai ubat untuk mengatasi jangkitan pada
pundi-pundi kencing.
Daun Saderi
Perahan air daun saderi segar sesuai diminum bagi merawat
masalah demam panas, busung, demam kuning dan bengkak hati sementara akarnya
pula sesuai direbus dan diminum bagi mengubati penyakit gout, artritis sekali
gus mendatangkan kebaikkan pada sistem saraf. Sebaiknya ambil air rebusan akar
ini selepas bersarapan untuk tujuan melancarkan penghadaman.
Kegunaan Lain
Biasanya minyak biji saderi digunakan dalam industry
pemprosesan minyak wangi yang mana ia dijadikan sebagai bahan penetap bau
(menjadikan bau tahan lebih lama). Ia juga sesuai dijadikan sebagai perisa di
dalam garam. Walaupun terdapat banyak manfaat dari biji saderi namun ia tidak
boleh digunakan oleh ibu-ibu yang hamil.